סוגי שירה בציבור

סוגי שירה בציבור

מה עולה בדימיונכם כשאתם שומעים את צמד המילים שירה בציבור?

האם אתם רואים בדימיונכם ערב שירים ישנים ועייפים מתקופת הפלמ”ח של אנשים מבוגרים, ימי הולדת של אנשי גיל הזה”ב במועדוני קשישים, שירים מתקופת קום המדינה, וכו’? ובכן אתם לא לבד.
נודה על האמת, צמד המילים באמת מעורר את האסוציאציות האלה.

אם נשים את הסטיגמות האלה בצד לרגע, נוכל לראות שבעצם הפעלת שירה בציבור מלבד השם האסוציאטיבי, יכולה להיות פעילות מהנה לכל גיל: החל מפעילות שירי ילדים בימי הולדת והפעלות, המשך בערב גזעי של חברה צעירים על חוף הים סביב המדורה, וכלה באירוע שירה וריקודים בימי הולדת.
כל הפעילויות האלו ועוד אחרות יכולות להיות כלולות בצמד המילים שירה בציבור שזכו למדבקה קבועה מתקופות עברו שלא בצדק.

אם כך, עבור מי מיועד ערב שירה בציבור?

פשוט מאוד. שירה בציבור מיועדת למי שאוהב לשיר עם קבוצת אנשים נוספת, לא משנה כרגע מה סוג השירים, ובאיזה אירוע. כל מי שאוהב לשיר שירים ישראליים, ולאו דווקא מדור הפלמ”ח יאהב ערב שירה בציבור. נכון שיש להתאים את סוג השירים לקהל שבא לערב שירה בציבור המסוים שלכם. יותר מזה, אתם יכולים גם לבחור את השירים שיהיו באירוע שלכם, ועדיין זה יכלל בקטיגוריה של שירה בציבור.

אם כך, אם נתאים את השירה בציבור לקהל המסוים של האירוע נוכל לבנות תוכנית מוסיקלית לאירועים למגזרים וגילאים שונים: שירה בציבור לילדים, עם מיטב שירי הילדים, שירה בציבור עם שירי רוק ישראליים, שירה בציבור עם שירים בסגנון מזרחי, וכן גם שירה בציבור עם שירי ארץ ישראל הישנה והטובה שרבים, הצעירים והמבוגרים, אוהבים אותם.

קיימים המון סוגים של שירה בציבור לאירועים. נפרט כמה מהם:

שירה בציבור במועדוני קשישים. מי שילך לנגן בפני קשישים בהתנדבות או בשכר יגלה שהשירים שהם הכי מתחברים אליהם הם שירים מהמקורות: ישמחו השמים, עוד אבינו חי, ישראל ישראל, גשר צר מאוד וכו’. אלו הם השירים שהכי קל להם לזכור את המילים, כי אילו מילים קצרות שחוזרות על עצמן, והשירים מאוד קצביים ושמחים. קשה לתאר את השמחה שהשירים האלה יוצרים אצל אוכלוסיה זאת. התנדבות במועדונים כאלו היא בית ספר מצוין להנחיית שירה בציבור עבור מי שרוצה להתחיל לעבוד בתחום הזה.

שירה בציבור למגזר הדתי, גם אצלם שירים מן המקורות יזכו מן הסתם לעדיפות ראשונה. במגזר הדתי והחרדי ידועה אהבתם הגדולה לאירועים שמחים שכוללים ריקודים, כשכמובן כל המוסיקה היא מהמקורות. בענין זה ידוע הנוהג של חרדים להזמין להקות חתונות שמתמחות במוסיקה למגזר החרדי כולל מעגלי ריקודים של הגברים בלבד כמובן. בזכות ריבוי החתונות של אברכים בגילאים צעירים נוצרה פעילות עניפה בתחום הזה, אולם להקת החתונות למגזר החרדי הם נושא אחר לגמרי שלא נדון בו במאמר זה אלא במאמר אחר.

שירה בציבור בגוון עכשווי: בערב שירה בציבור שכזה יהיה חשוב לתת מקום לשירים של זמרים מהעשר שנים האחרונות: ירמי קפלן, חמי רודנר, אביתר בנאי, דנה ברגר וגם ועוד. שירים כאלו מייצגים את הגל החדש והמרדני של המוסיקה הישראלית. מומלץ לשלב אותם עם זמרים משנות השבעים והשמונים כמו שלום חנוך, אהוד בנאי, משינה ועוד. שימו לב לא אמרנו שערב שירה בציבור כזה מיועד לצעירים או מבוגרים, כי כמו שאמרנו השירה בציבור חוצה גבולות בנושא הגיל, וטעם מוסיקלי לא תמיד אפשר לשייך לגיל.

חבורות זמר: לכולם מוכר המנהג של חבורות זמר שמתאספות אחת לשבוע כדי להתאמן בהנחיה מקצועית על שירים מסוימים שוב ושוב. בערב שירה בציבור גם בזה לא צריך להשקיע, פשוט באים ושרים באופן חד פעמי, בלי אימונים ובלי חוקים.

שירה בציבור לפי זמרים:הזכרנו את זמרי הדור החדש, ומה לגבי שלמה ארצי, אריק איינשטיין, יהורם גאון? טוב, זמרים אלו הם כל כך בקונצנזוס, שכמעט ולא ימצא אדם בכל גיל שלא יאהב את השירים שלהם, ולכן כמעט בכל ערב שירה בציבור נמצא שירים של הזמרים האלו.

לסיכום: אם נתייחס לשירה בציבור כפעילות מוסיקלית של שירה בקבוצה בלי לשייך אותה למגזר או גיל מסוים נגלה שפעילות שירה בציבור יפה ומתאימה לכל אדם האוהב לשיר ולכל גיל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

WhatsApp chat